İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ARKEOLOJİ- PREHİSTORYA-SANAT TARİHİ Anabilim Dallarından mezun olmuştur. NEKROPOLLER konusunda ihtisaslaşmıştır.
ORD.PROF. DR. ARİF MÜFİT MANSEL, PROF .DR.Jale İnan ,PROF.DR. Halet Çambel, PROF.DR. Hititolog Muhibbe Darga , Prof.Dr. Aşkıdil Akarca ( Şehir ve Savunması) , PROF. DR. Sabahat Atlan
PROF.DR. Kurt Bittel, PROF.DR. Semavi Eyice( Bizans) , PROF DR. Oktay Aslanapa ,PROF. DR. Nurhan Atasoy, PROF.DR. ŞERARE YETKİN, PROF.DR. JAMES MELLAART, Mimar DR. MÜBİN Beken’ den eğitim almıştır.
Öğrencilik yıllarından başlayarak İNGİLİZ ARKEOLOJİ ENSTİTÜSÜ’nün KİLİKİA TRAKHEİA ( DAĞLIK KİLİKİA BÖLGESİ ARAŞTIRMA VE KAZI PROJESİ’nde PROF. DR. ELİSABETH ROSENBAUM ALFÖLDİ başkanlığındaki ekipte beş yıl görev almış ve tüm sezonlarda, ihtisaslaşmak istediği NEKROPOL’ler ( Antik Mezarlıklar) konusunda çok yoğun çalışmalar gerçekleşmiştir.
Beş yıl devam eden ve oldukça zor şartlarda geçen KAZI ve BÖLGE ARAŞTIRMA çalışmalarının ilk yılında üç Arkeolog’dan oluşan ekip, daha sonraki yıllarda Avusturyalı üç Mimar ( Viyana ÜN. DR. GERHARD HUBER ve ekibi) , iki Alman Topograf ( BON N ÜN.) , dört Türk Arkeolog ve bir uzman Restoratör’ün de katılımları ile genişleyerek, KİLİKİA TRAKHEİA BÖLGESİ’nde seçilen merkezlerde ki ; İLK BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve KAZILARI gerçekleştirdiler.
TOROS DAĞLARINDA ADRASSUS ve AKDENİZ Kıyı Şeridinde: ANEMURİON, ANTİOCHEİA AD CRAGUM , NAGİDUS , ARSİNOE , SELİNUS , İOTAPE , SYEDRA Yerleşim Merkezlerinde çok başarılı çalışmalar yapan ekip, beş yıl boyunca büyük bir özveri ile çalışarak çok sayıda Kitap ve Doktora Tezi yayınladılar.
Ord. Prof. Dr. ARİF MÜFİT MANSEL’in tavsiyesi üzerine Arkeolog BAŞ, çalışmalar devam ederken ( Dağlık Kilikia Bölgesi Şehirleri NEKROPOLLERİ Kataloğu ) tezini de tamamlayarak tez hocası MANSEL’e sunmuştur.
Ufuk Baş , fakülte sonrasında İ. T.Ü Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümünde , Prof. Dr. METİN SÖZEN ile birlikte çalışmış ancak İzmir EGE ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
Bünyesinde kurulan ‘’’ TARİHİ ÇEVRE ARAŞTIRMA-KORUMA–RESTORASYON BÖLÜMÜ’’’ne
KAZI TEKNİKLERİ – ARAŞTIRMA—SAPTAMA—BELGELEME Konularında Öğretim Görevlisi olarak atanmış ve bu bölümde Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu başkanlığında ki kadroda yer alarak, Yüksek Lisans Eğitimi gören öğrencileri ile derslere başlamıştır.
1978 yılında, AŞAĞI FIRAT BARAJ KURTARMA KAZILARI KAPSAMINDA, URFA --BOZOVA—TATARHÖYÜK’ te Kurtarma Kazıları’nda görev almıştır.
Arkeolog BAŞ, yürütmekte olduğu Ders Kapsamına giren çok önemli iki ayrı görevi, 11 öğrencisi ile birlikte , özverili ancak çok başarılı çalışmaları ile gerçekleştirmiş ve İZMİR İLİNİN çok önemli iki Bölgesinin, TESPİT ve TESCİL çalışmalarını başarı ile sonuçlandırmıştır.
İzmir’in Tarihsel Dokusunun Korunması, ve sağlıklı bir Korumaya yönelik Şehir Planlamasının yapılabilmesi açısından bu iki Büyük Çalışma İzmir için çok önemli sonuçlar yaratmıştır.
Bu çalışmalardan biri ( İmar ve İskan Bakanlığı ve İzmir Belediyesince ele alınan KEMERALTI ve AGORA Bölgeleri SİT ALANLARI içinde kalan her türlü yapının TESBİT ve TESCİL Çalışmasıdır).
İkincisi ise ( Kültür Bakanlığı ve Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tarihsel Çevre Araştırma- Koruma- Restorasyon Bölümü ile Müşterek yürütülen ALSANCAK ve ÇEVRESİ KORUMA PLANLAMASI ve TESPİT –TESCİL ÇALIŞMASI) dır.
Her iki çalışmada, geliştirilmiş 4 ayrı Föy değerlendirilmesi ile yüzlerce bina tesbit edilmiştir.
Her türlü sivil yapının tesbitinin yapıldığı bu çalışma , tatil günlerini dahi kapsamıştır.
Yapılata ait derecelendirme önerilerinin ve genel Raporların bulunduğu çok sayıda klasörler dolusu bilgi, Eski Eserler Anıtlar Yüksek Kurulu Tarafından tek oturumda ve hatasız olarak nitelendirilerek kabul edilmiştir.İstanbul Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanı PROF. Feridun Akozan tarafından tebrik edilmek, Arkeolog Ufuk Baş’ın Araştırmacı Arkeolog olarak çalışmalarına devam etme kararında çok önemli bir etken olmuştur.
1981 yılında Görev aldığı Bölüm tarafından başlatılan ASSOS ANTİK ŞEHRİ KAZILARINDA, kazı Teknikleri Hocası olarak görev alarak, öğrencileri ile birlikte NEKROPOL ve ATHENA MABEDİ Kazılarını sürdürmüştür.
Assos Kentinin bulunduğu Behramköy’de özel çalışmalar yaparak , BEHRAMKALE MURATHÜDAVENDİGAR CAMİİ ve BEHRAMKÖY konularında bilimsel çalışmalar yaparak yayınlamıştır.
Üniversitedeki Görevi dışında kalan tüm zamanını, İZMİR ve ÇEVRESİNİN , ÇEŞME BÖLGESİNİN , SEÇUK ŞİRİNCE’nin TARİHSEL DOKULARININ araştırılmasına ayırmış ve her biri ilk olan araştırma konuları İZMİR BİLİM- BİRLİK – BAŞARI DERGİSİ devamlı olarak yayınlamıştır.
İzmir Evi, İzmir Evinde Çıkma, İzmir’de Eski Türk Konakları, İzmir Evinde Kapı , Eski İzmir Mezarlıkları, İzmir Dönertaş sebili, ÇEŞME EVLERİ, Çeşme’de Osmanlı Konakları, Çeşme Kervansarayı, Çeşme Kalesi, Çeşme’nin Çeşme Yapıları, Çeşme Aziz Yahya Kilisesi’nin keşfedilmesi ( Aya Haralambos),
Alaçatı Evleri, Bornova ve Bayraklı Evleri,, Karşıyaka Evleri, Şirince’de yaptığı Bilimsel ,Tarihsel Doku ve Fotoğraf Çalışmalarına devam etmiştir.
1990 yılına kadar faal üyesi olduğu Tarhi Evleri Koruma Derneği’nin İstanbul’da düzenlediği Bilimsel Sempozyumlara Dokuz Eylül Üniversitesi adına beş defa katılmıştır.
SEÇUK ŞİRİNCE’de gerçekleştirdiği çalışma bir İLK’tir. Kapsamlı fotoğraf çalışması ve ayrıntılı araştırma, ŞEHİR DERGİSİ tarafından yayınlanmıştır ancak YILDIZ SARAYI’nda düzenlenen bir sempozyumda ‘’ ŞİRİNCE ve TARİHSEL DOKUSU ‘’’ konulu Konferans ve DİA GÖSTERİSİ çok ilgi görmüştür.
1986 yılında İZMİR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim- Tiyatro- Müzik- Fotoğraf- Sinema- Tekstil Tasarım Bölümlerine Bizans Sanatı ve Doğu Sanatı Dersleri verdi.
Arkeolog Ufuk Baş, kısa bir müddet Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuar Bölümü’ne Genel Sanat Tarihi ve Arkeoloji konularında dersler verdikten sonra, TRAKYA BÖLGESİ ISTRANCALAR ARAŞTIRMALARINA Yöneldi.
Arkeoloji Öğrenciliği yıllarında, yapacağı tüm çalışmalarda gerekli olan FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNİ bizzat yapmağa karar verdi ve Fotoğraf Sanatcısı SAMİ GÜNER’den aldığı derslerden sonra tüm araştırma ve kazı fotoğraflarını kendisi çekti.
1996 yılında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür ve Sanat Merkezi Etkinliklerine’’’ Zaman İçinde Çeçme’den Mimari Görüntüler’’ konulu bir konferans ve Dia Gösterisi ile katıldı.
Aynı yıl Kadıköy Belediyesi Merkez Sanat Galerisinde ‘’ BOĞAZİÇİ ANILARDA KANDİLLİ ‘’ adını verdiği ve tüm ailesinin ve kendisinin yaşadığı KANDİLLİYİ yansıtan İLK KİŞİSEL FOTOĞRAF SERGİSİNİ açtı.
1994 yılında TRAKYA BÖLGESİ’nde ISTRANCA DAĞLIK ve ORMANLIK Alanlarında, Yüksek Kültürlerin, Traklar’ın izlerini araştırmaya başlayarak, fotoğraf ve Dia Çekimleri ile MEGALİTİK KÜLTÜR Çalışmalarına başladı.
Bölgede VİZE ve çevresi dışında Kıyıköy, Demirköy, Dupnisa Mağarası ve çevresi ,Sarpdere Sınır Köyü, Kırklareli Üsküp, Kayalı Bölgesi, Soğucak Bölgesi MEGALİTİK KÜLTÜR ANITLARINI, Dağ yollarını, Dönemin mimarisini yansıtan İĞMELİ YAPILARI, Köyleri, Yaşamlarını, Yapı ustalarını, Düğünleri, Bölgedeki tüm yaşamı araştırarak Dia ve Fotoğraf çalışmalarıyla çok zengin bir arşive sahib oldu.. Istrancalar’ın muhteşem Doğası ile 8 yıldan beri DOĞA FOTOĞRAFÇISI olarak da çalışmalarını sürdürmektedir...
2005 yılında ‘’’ ISTRANCALARDA YAŞAMAK’’ adını verdiğim ikinci Kişisel Fotoğraf Sergisini açtı...
Beş yıl süreyle Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi, ‘’ ARKEOLOJİ ATÖLYESİ’’ bünyesinde her meslekten öğrencilerine Türkiyede ilk defa MEGALİTİK KÜLTÜRLERİ, TÜM DÜNYA COĞRAFYASINDA DOĞUMDAN ÖLÜME TÜM YAŞAMLARI ile aktardı. Megalitik—Kültistik—Sembolik Arkeoloji, Tüm Destanlar, Tüm Savaşlar ve Arkeoastronomi....
2011 yılında hazırladığı ‘’’’ISTRANCALAR BÖLGESİ VİZE OPPİDUM ( KUTSAL KALE ) VE MEGALİTİK KUTSAL ALANLAR ARKEOPARK ‘’’ PROJESİ, Trakya Kalkınma Kuruluşu Tarafından BİRİNCİ SEÇİLDİ ve 2012 Yilında Projenin Birinci Maddesi olan ‘’’TRAK KÖY’’’, ün Mimari Projesi çizdirilerek , 2013 Yılında Köy’ün inşasına Başlamaya Karar verildi…. Proje Kırklareli Vize Belediye Başkanlığı tarafından Desteklenmekte ve Yürütülmektedir…
ROMANYA CLUJ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYEN ARKEOLOLARI ve SANATÇILAR tarafından kurulan ve TRAKO- DACİAN Kültürün hakiki temsilcileri olan,
‘’’’TERRA DACİCA AETERNA ‘’ Canlandırma Grubu , 2012 yılı VİZE 7. TARİH VE KÜLTÜR FESTİVALİ’nde canlandırmalar yapmak üzere Vize’ye geldi… Akademisyen Arkeologlar ve Sanatçılar ile 2010 yılından beri devam eden dostluk ve arkadaşlıkları sonucunda , ORTAK KÜLTÜRLERİMİZ VE ARKEOLOJİ ADINA Birlikte Arkeolojik Çalışmalar geliştirmeye karar verdiler ve çalışmalara başladılar... .
‘’VİZE OPPİDUM VE OPPİDUMLAR ‘’
‘’ISTRANCALAR BÖLGESİ İĞMELİ EVLERİ - İSKİT – TRAK –KELT KÜLTÜRLERİNDE İĞMELİ EVLER’’
‘’ ISTRANCALAR BÖLGESİ MEGALİTİK KUTSAL ALANLARI VE ANITLAR ‘’
Konulu Kitap çalışmaları… KONULARINDA YAPILMIŞ İLK BİLİMSEL ÇALIŞMALAR ÖZELLİĞİNİ TAŞIMAKTADIR…
Kitap yazım çalışmalarına başka konularda devam etmektedir....
2013 / Mayıs ayında ‘’’ THYNİ TRAKLAR KHALKEDON’A GERİ DÖNÜYORLAR ‘’’ Adını verdiği CANLANDIRMA PROJESİ , KADIKÖY BELEDİYESİ TARAFINDAN KABUL EDİLMİŞTİR... ANCAK GENİŞ KAPSAMLI PROJENİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ MEKANLAR VE TEKNİK KONULAR SEBEBİYLE PROJE BEKLEME AŞAMASINDADIR....
BULGARİSTAN-TÜRKİYE ARASINDA SINIR ÖTESİ İŞ BİRLİĞİ PROGRAMI—HASKOVO PROJESİ
‘’ Sınır Ötesi Uyum ve Refah İçin Kültürel Miras Varlığı ‘’PROJESİ Kapsamında Türkiye’de Kırklareli-Vize ve Bulgaristan’da Haskovo merkezleri hedef alınarak Gerçekleştirildi . 15.Eylül –15. Ekim Tarihleri Arasında Belgesel Çekimleri yapıldı ve bu çalışmalarda , VİZE OPPİDUM ve KUTSAL ALANLAR’ın , Görevli Arkeolog olarak tanıtımını yaptı...
2013 Yaz aylarında, VİZE BÖLGESİ KUTSAL ALANLAR ARKEOPARK ÇALIŞMALARI İÇİN BİR SANATÇI EKİBİ İLE ÖN ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAKLARDIR.....
UFUK BAŞ
www.arkeolojimerkezi.com